Historia

Carl von Linné lät sannolikt tillverka sin egen märkliga "föreläsningsstol" redan
år 1741, efter att Linné inspirerats av biblioteksstolar från utländska kloster och universitetsbibliotek i bla Leiden (Holland). Böckerna var ofta tunga och ohanterliga på den tiden.

Linné skapade en för tiden ovanligt karaktärsfull, ergonomisk och bekväm
läs och skrivstol i rokoko stil från 1700-tal, som han använde både som föreläsningsstol och kateder i sin privata undervisning hemma i Uppsala.

Bilden till höger visar originalet från Linnés tid och står kvar ute på Linnés Hammarby. Bland uppsalastudenter kallades den tidigt i folkmun för "Linnés Plugghäst".

Den uppdaterade och moderna versionen ritades till Linnéjubiléet 2007. Vår uppdaterade version av Linnés Plugghäst kan du med fördel använda tillsammans med din egen bärbara dator, läsplatta alternativt mobiltelefon. Dessutom får Du gärna bygga den själv - kostnadsfritt.

Den moderna "Linnaeus LapTop Desk" är utvecklad och arkitektritad av vår erfarna och skickliga inredningsarkitekt SIR/MSA Åke Westin och tillsammans med framlidne fd slottsarkitekt Hans Matell Uppsala. Vår egen svenska kung har överraskat oss tidigt med ett litet stipendium från en fond som uppmuntrar vår lansering av "slottsstolen".

Originalet till vänster från år 1741 och den uppdaterad till höger som Du bygger själv
Originalet till vänster från år 1741 och den uppdaterad till höger som Du bygger själv
Originalet på Linnés Hammarby snickrad år 1741
Originalet på Linnés Hammarby snickrad år 1741